Hver sjette dansker bor alene

Antallet af boliger med kun person i husstanden er steget støt de sidste fire årtier og ligger nu på over en million. Hvis udviklingen kan vendes, har det potentiale til at mindske boligmassens samlede klimaudledning, lyder vurderingen.

Af Danmarks godt seks millioner indbyggere bor knap en sjettedel eller 1,1 millioner danskere alene. Og de seneste fem år er tallet steget med 80.000 eller, hvad der svarer til en stigning på 8 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Ifølge statistikken har tendensen stået på siden firserne, hvor Danmarks Statistik har ført statistik på udviklingen. Og siden 1986 til i dag er antallet af husstande bestående af en person steget fra 720.000 til 1,1 mio.

-At stadig flere vælger at bo alene kan betyde, at der kommer et stigende pres på boligmarkedet, fordi det alt andet lige kræver stadig flere boliger for at huse et stigende antal singler. Det kan øge efterspørgslen på især mindre boliger og få priserne til at stige, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Ifølge ham kan der være klimagevinster, hvis man har held til at vende udviklingen.

-Jo flere der bor alene, des flere kvadratmeter skal der som udgangspunkt opvarmes. I øjeblikket laves der fx kampagner for at få flere til at køre sammen på arbejde for at mindske klimabelastningen fra biltrafikken. Det samme kunne man også overveje i forhold til boliger, så der skal opvarmes færre kvadratmeter, hvis man kan øge husstandsstørrelserne, siger Thomas Hovgaard.

Boligmassen rummer et betydeligt reduktionspotentiale ved øget energioptimering, men skal der ske markante fremskridt, mener han, at der er behov for strukturelle forandringer.

-Man skal selvfølgelig ikke tvinge folk til at flytte sammen, men den politiske opfindsomhed plejer at være stor, når man vil have folk til at ændre adfærd for at nå bestemte mål. Med klimapanelets prognoser er der i hvert fald behov for at lægge langsigtede planer, selvom det kræver store, strukturelle ændringer, siger Thomas Hovgaard.

Husstande efter husstandsstørrelse og tid, 1. januar  

2018

2019

2020

2021

2022

1 person

1.024.019

1.035.055

1.052.720

1.078.175

1.107.109

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.