Køb den rigtige bolig

En bolig er meget mere end tag over hovedet og værelser nok til alle.
Hjemmet er basen, der rummer netop dét, som er vigtigt for dig.
Bolig og personlighed følges ad.
Estate vil hjælpe dig godt i gang, så du kan afklare dine behov og finde drømmene frem.
Og vi vil følge dig helt i mål – fra du får interesse for en bolig, til du låser dig ind i dit nye hjem.
Køb af bolig er en af livets vigtigste beslutninger.

Køb din bolig

Kom godt i gang

En bolig er en af livets vigtigste omdrejningspunkter og en af de største investeringer – økonomisk og menneskeligt. Din økonomi skal kunne bære, men lige så vigtigt er det, at du får opfyldt dine drømme og finder netop den boligstil, de muligheder og det nabolag, som du føler dig hjemme i.

Du kan undgå skuffelser og spildte kræfter under boligjagten, hvis du på forhånd forbereder dig grundigt og finder ud af, om du har råd til det, du drømmer om, eller om du må justere lidt på forventningerne.koeb-planlaegning-min

For at få økonomi og ønsker til at gå hånd i hånd, må du stille dig selv to spørgsmål: Hvad drømmer du om? Og hvad kan du betale?

Hvad drømmer du om?
Drømme kan være diffuse. Mens nogle er hårdføre og holder i årevis, er andre mere luftige og fordufter hurtigt igen. Inden du går på boligjagt, er det en god ide, at du skaber dig et overblik.

Prioriter dine ønsker
Ikke alle ønsker og behov er lige vigtige. Måske kan du slække på ønsket om en stor have, hvis du i stedet bor tæt på skov og strand. Eller omvendt. For at lette din boligsøgning er det godt at prioritere din liste.

Hvad kan du betale? 
En lang liste over drømme er én ting, økonomi er en anden. Estates erfaring er imidlertid, at de to elementer for de fleste boligkøbere ender med at komme meget fint overens. For at få størst mulig chance for at finde den rette bolig til den rigtig pris, kan du skabe overblik over din økonomi.

Skriv en liste over ønsker og behov:
  • Hvor vil du gerne bo? 
  • Hvor vigtig er beliggenhed for dig? Drømmer du om udsigt? Om funkis eller patricier? Om byens mest moderne kvarter? Det mest børnevenlige? Det mest mangfoldige?
  • Hvor stor skal boligen være?
  • Hvor mange værelser har du brug for?
  • Drømmer du om køkkenhave? Hobbyrum og garage?
  • Har du personlige interesser, som fordrer særlig indretning? Måske er du gourmet og drømmer om plads til et særligt komfur, måske maler du og har behov for det rette lysindfald, måske drømmer du om at indrette et fitnessrum?
  • Vil du bo tæt på din arbejdsplads? På skole og daginstitutioner? Idrætsfaciliteter? Indkøb?
  • Vil du bo tæt på naboer og måske dele fællesfaciliteter? Eller søger du helst plads til privatliv?
  • Vil du bo tæt på naturen? Eller er et godt cafe- og restaurantliv vigtigere for dig?

Læg et budget
For at få et billede af, hvor meget du har råd til at købe bolig for, inden boligjagten sætter ind, skal du lave et budget over indtægter og udgifter. Før alle poster ind i budgettet, så billedet bliver helt korrekt. Du kan eventuelt søge hjælp hos en rådgiver, i din bank eller på nykredit.dk, hvor du kan downloade et budgetskema og få trin for trin-anvisning til at udfylde det.

Vælg det lån, der passer til dig 
Du kan vælge mellem flere typer af finansiering, når du køber bolig. Valget er lige så personligt som valg af bolig. Måske foretrækker du trygheden ved et fastforrentet lån, måske har du det bedre med et flexlån, eller måske er et lån med afdragsfrihed bedre for dig lige nu.
Det kan være en stor hjælp at tale med en rådgiver om mulighederne og sammen vælge netop den finansieringsform, der passer bedst til dig.

Bliv godkendt som køber
Ud fra dit budget skal du bede et realkreditinstitut eller et pengeinstitut vurdere, hvor stort et beløb du kan købe bolig for.
Når du har købercertifikatet i hånden, er du forhåndsgodkendt til at optage et boliglån til en kontantpris, som certifikatet lyder på.

Inden du kontakter realkredit- eller pengeinstitut, kan du selv taste dit budget ind i Nykredit.dk’s Boligberegner og få en fornemmelse af din økonomiske formåen.

MED ET KØBERCERTIFIKAT VED DU, HVOR MEGET DU KAN BETALE – OG KAN SPRINGE TIL, HVIS DRØMMEBOLIGEN PLUDSELIG BLIVER SAT TIL SALG.

Prøv Nykredits Boligberegner
Er du også boligsælger? 
Hvis du ikke alene er på udkig efter en bolig, men også ejer en bolig, der skal sælges, er din situation mere kompleks. 

Du skal finde ud af, om du kan låne penge til at købe en ny bolig, før du har solgt den anden. Og du skal forholde dig til, at du gennem flere måneder risikerer at eje to boliger med tilhørende boliglån, skatter, afdrag og øvrige udgifter begge steder. 

Dit pengeinstitut eller realkreditinstitut kan hjælpe dig med at vurdere, om din økonomi kan bære to boliger i en periode. En rådgiver kan også vurdere, om markedet er i så fin form, at din bolig vil blive solgt hurtigt, eller om du skal forvente længere liggetid. 

Fortæl mig mere om det gode boligsalg 


Håndværkertilbud – hvis du er fiks på fingrene
Nogle mennesker er begavede med talent og gå-på-mod og drømmer om at sætte deres helt eget præg på en bolig. For dem kan det være en idé at købe et håndværkertilbud.

En bolig, der trænger til gennemgribende istandsættelse, er væsentligt billigere end en indflytningsklar bolig. Men du skal være opmærksom på, at store renoveringer som isolering, nyt tag, nye vinduer, gulve, køkken og badeværelser er dyre – også selv om du selv vil stå for arbejdet. Derfor bør et realistisk renoveringsbudget indgå i det overordnede boligbudget.

Desuden skal du gøre dig klart, om du har tilstrækkelig tid og gør-det-selv-erfaring til at kaste dig ud i projektet.

Tal eventuelt først med andre købere af håndværkertilbud, med en håndværker eller søg hjælp hos Estates KøberRådgiver.
Læs mere Luk

Ønsker du hjælp til køb af bolig? Vi hjælper dig gerne. 

Klar til boligjagt


Med tjek på både drømme og økonomi kan du nu begynde at lede efter en bolig, som matcher netop dine kriterier.

Boligjagten er spændende, men den kan også være frustrerende. Man lader sig nemt rive med, hvis markedet suser derudad, og man bliver skuffet, hvis drømmeboligen bliver solgt til en anden. På samme måde kan det være fortvivlende, hvis ingen boliger på markedet virker som det helt rigtige.

Du har imidlertid en lang række muligheder for at optimere din søgning.
koeb-find-bolig-min

Køberkartoteket er også for dig

Estate har særligt øje på de detaljer, som du ønsker i din kommende bolig. Derfor kan det være en god idé at blive skrevet op i køberkartoteket, så din ejendomsmægler kan gennemgå de enkelte boliger, straks de bliver sat til salg.
Når en bolig lever op til dine personlige kriterier, bliver du kontaktet af mægleren.

Overlad trygt boligsøgningen til din Estate KøberRådgiver
Estate har skabt en mulighed for dig, der gerne vil dele det store arbejde med at finde den helt rigtige bolig med en professionel.

En KøberRådgiver er uddannet og certificeret til netop at være din professionelle sparingspartner, der hjælper dig hele vejen – fra du begynder at konkretisere dine drømme, til du låser døren op til dit nye hjem.

Du kan også vælge at få hjælp til nogle enkelte opgaver, mens du selv står for andre. Estates KøberRådgivere har Dansk Ejendomsmæglerforenings Tryghedsmærke.

ESTATES KØBERRÅDGIVER ER DIN PROFESSIONELLE SPARRINGSPARTNER UNDER BOLIGJAGTEN.

 

Lav en boligsøgning og få muligheden for at oprette en personlig Søge AgentOpret en Søge Agent 

Find din lokale Estate mægler og bliv opskrevet i Estates køberkartotek.Find din Estate mægler

Hold øje med boligmarkedet
Er du villig til at bruge lidt tid på at sætte dig ind i forholdene på boligmarkedet, kan du spare dig selv for frustrationer - og måske også spare penge. På de større boligportaler kan du læse om liggetider, kvadratmeterpriser, udbuds- og salgspriser og udviklingen generelt for den region, den by eller det kvarter, hvor du gerne vil bo. En sådan forhåndsviden vil give dig ro i sindet, så du hurtigere kan beslutte dig, når den rette bolig bliver sat til salg. 

Søg selv på internettet
De fleste mennesker på udkig efter ny bolig bruger internettet, fordi næsten alle boliger bliver præsenteret her. Cirka 700.000 danske boliger bliver annonceret på estate.dk, boligsiden.dk og andre boligportaler.
Portalerne fortæller, hvor længe boligerne har været til salg, om priserne er justeret, og du kan se fotos og plantegninger. Du kan taste dine kriterier ind i systemerne og på den måde kun få vist de boliger, der matcher dine ønsker

Avisen indkredser dine drømme
For ikke så mange år siden var søndagsavisens boligsider boligsøgerens bedste ven. I dag har digitale og mobile søgemuligheder delvist taget den plads. Men en god gammeldags boligsektion er stadig et godt sted at indkredse sine boligdrømme.
I avisen har du rækker af sammenlignelige boligfotos side om side, her kan du lynhurtigt få et overblik over nye boliger og over åbent hus-arrangementer.

Ejendomsmægleren ved mere
Nogle boliger bliver hverken annonceret på internettet eller i aviserne. Det kan skyldes, at sælgeren gerne vil være diskret, eller at boligen er attraktiv for nogle af de interesserede købere i ejendomsmæglerens køberkartotek.
For at få salgsmateriale på netop disse boliger, kan du besøge ejendomsmæglerne i det område, hvor du gerne vil bo.


Vær opmærksom på:

Kontantpris, brutto/netto og energimærke
Der er meget at huske og være opmærksom på, når du leder efter bolig. Og det kan være vanskeligt at vide, om nogle punkter er vigtigere end andre. Vi har her samlet tre vigtige elementer, som du skal være ekstra opmærksom på, fordi de alle har stor betydning for din økonomi.

Hvad er boligens kontantpris?
På salgsmaterialet står boligens kontantpris. Du kan se på dit købercertifikat fra dit realkreditinstitut eller pengeinstitut, hvilken kontantpris du er godkendt til at betale. 
Kontantprisen er det beløb, som køber skal betale kontant for køb af boligen, når der ikke tages hensyn til finansiering og øvrige omkostninger.
Hvad er brutto/netto-ydelsen?

På salgsmaterialerne står en brutto/nettoydelse. Brutto-ydelsen er den månedlige udgift på dine lån ud fra en standardfinansiering. Netto-ydelsen er det beløb, du reelt skal betale hver måned, når renterne på dine lån er trukket fra i skat. Din ydelse bestemmes af den konkrete finansiering, som du sammen med realkreditinstitut eller bank vælger til dit boligkøb.

Ejerudgift
Ejerudgiften er det beløb du som ny ejer af boligen skal betale hver måned udover renter og afdrag på lånene. Ejerudgiften indeholder ejendomsværdiskat, grundskyld, husforsikring, renovation m.v., men ikke udgifter som er forbrugsafhængige eksempelvis varme, vand og el.
Læs mere Luk

Estate hjælper dig gerne i din boligjagt

Kom indenfor og føl dig hjemme


Boliger har altid mere at byde på, når du ser dem i virkeligheden, end når du studerer dem på internettet eller i salgsmaterialet. Først når du står i entreen, ser lyset falde ind gennem stuevinduerne og forestiller dig familien samlet i køkkenet, kan du fornemme, om boligens sjæl passer til dig.

Derfor har du større chance for at finde det helt rigtige nye hjem, hvis du flittigt går til åbent hus-arrangementer og bruger tid på at få fremvist boliger.

For at øge dine chancer for at finde drømmeboligen, har vi samlet 3 råd til dig her:

koeb-fremvisning-min
Forbered dig grundigt
Der er flere gode grunde til at forberede sig godt, før man møder op til et åbent hus-arrangement eller til en fremvisning. Dels kan der være flere bud på lejligheden, så du måske får brug for at slå hurtigt til, og dels får du svar på alle dine spørgsmål, så du ikke bagefter kommer i tanke om ting, du skulle have spurgt om.

Sæt dig godt ind i den information om boligen, som du kan finde på nettet, og skriv eventuelle spørgsmål til ejendomsmægleren, så du husker dem alle. Hvis mægleren ikke umiddelbart kan svare, kan du bede ham om tilbagemelding til dig på telefon eller mail.Gå en tur i nabolaget
Når du er til åbent hus eller en fremvisning, er det en god idé også at gå en lille tur i kvarteret eller drikke en kop kaffe på nærmeste cafe. Husk, at det ikke kun er boligen, du skal føle dig hjemme i, også stemningen i nabolaget skal du være glad for.
Se boligen igen – og igen om nødvendigt
Tag dig god tid. Et boligkøb er en stor investering, som får markant betydning for dit liv og din økonomi og skal derfor ikke hastes igennem. Bed gerne om at se boligen flere gange.

Forelsker du dig i de smukke vinduer, første gang du ser boligen, er de måske blegnet gevaldigt ved andet besøg. Til gengæld kan det være, at du siden dit første besøg er blevet inspireret til en meget personlig indretning i den stue, som du ved første øjekast ikke synes så meget om.

Læs mere Luk

Leder du efter en ny bolig?

Fordyb dig i de tekniske detaljer

Du har brug for at trække lidt på tålmodigheden, hvis du efter fremvisningerne føler dig så godt tilpas i en bolig, at du er klar til at forhandle om køb. For inden du byder på boligen, bør du forholde dig til en håndfuld praktiske og tekniske detaljer i to rapporter.
koeb-gaa-i-dybden-min

Få overblik i ejendomsdatarapporten

Den såkaldte ejendomsdatarapport er en samling af oplysninger fra offentlige registre om ejendommen, om ejendomsskatter, kommunale lokalplaner, om eventuel forurening, om vand, varme og om grundvandet i området.

Alle disse oplysninger kan spille ind på din beslutning om, hvorvidt du vil købe en given bolig eller ej. Du kan få ejendomsdatarapporten hos ejendomsmægleren.
Støt dig til en byggesagkyndig
Rapporterne er god hjælp til boligkøbere. Men det kan være svært at omsætte de mange informationer til brugbare oplysninger i købsprocessen. Betyder en K3’er, at boligen er et dårligt køb? Og hvad vil det koste at udbedre problemet?

Du kan bede en uvildig byggesagkyndig gennemgå boligen og rapporterne sammen med dig. En håndværker eller en arkitekt kan fortælle dig, om der er brug for, at du renoverer dele af boligen eller måske udskifter dele til nyt, og hvad det koster.

Hvis du samarbejder med en KøberRådgiver, kan denne anbefale dig en byggesagkyndig.
Læs mere Luk

Få hjælp til at gennemgå detaljerne hos Estates KøberRådgiver 

Fra interesse til købsaftale


Når du har fundet den helt rette bolig, skal du i gang med forhandling og de praktiske forhold omkring selve aftalen. Hvis du synes, at prisen er fornuftig, kan du gå direkte til punktet om købsaftalen. Men hvis du mener, at prisen bør justeres, skal du lægge en strategi for din forhandling.


koeb-forhandling-min
Hvad synes du, boligen skal koste?
Du er ikke nødvendigvis enig med sælger og ejendomsmægler i, hvad boligen bør koste. Hvis du vil forsøge at sænke prisen, skal du vurdere problemer, der taler for en nedsat pris. Måske er der elementer i rapporterne, du kan bringe i spil, måske har du kig på en ældre ejendom, der trænger til nyt køkken og bad. Skriv en liste over de elementer, du mener, retfærdiggør en lavere pris, undersøg hvad det koster at udbedre dem, og foreslå så et afslag, der matcher.

NÅR DU VED, HVAD DET KOSTER AT UDBEDRE FEJL OG MANGLER, KAN DU NEMMERE NÅ TIL ENIGHED MED SÆLGER.


Vis sælger, at du er interesseret i at købe boligen
Allerede tidligt i forløbet kan du med fordel vise sælger, at du er interesseret i at handle. I en såkaldt interessetilkendegivelse sender du et bud på boligen. Interessetilkendegivelsen er ikke juridisk bindende og derfor ikke et egentligt købstilbud, men alene ment som en åbning til forhandling mellem dig og sælger.

Skriv kun en pris, som du faktisk har tænkt dig at byde, hvis sælger vender positivt tilbage med en indikation om, at I formentlig godt kan nå til enighed. 

Ejendomsmægleren er forpligtet til at sende interessetilkendegivelsen videre til sælger, uanset om du leverer den mundtligt eller skriftligt, for eksempel på e-mail.

Sælger takker ja til dit tilbud 
Når sælger har accepteret dit tilbud, laver mægler en købsaftale. I den skriftlige aftale står den pris, som du og sælger er blevet enige om, hvornår du overtager boligen, og om I har lavet andre aftaler i forbindelse med handlen.

Mægler sender en kopi af aftalen med sælgers underskrift både til dig og til din rådgiver eller dit penge-/realkreditinstitut. 
Sælger har i øvrigt ret til at takke nej til dit tilbud, også selvom du byder salgsprisen.

Byd på boligen
Hvis sælger vender positivt tilbage på din interessetilkendegivelse, er du klar til at byde på boligen. Og nu foregår det væsentligt mere formelt. Det egentlige købstilbud skal være skriftligt og underskrevet af dig.

Skriv eventuelt i købstilbuddet, at du tager forbehold for, at dit pengeinstitut/realkreditinstitut eller din rådgiver godkender købet. Det giver dig mulighed for at trække dit tilbud tilbage uden at betale erstatning, hvis dine finansieringsrådgivere ikke godkender købet.
Du kan også i dit tilbud tage forbehold for, at sælger udbedrer fejl og mangler. Og du kan skrive, hvornår du ønsker at overtage boligen.
Du afleverer dit skriftlige tilbud til ejendomsmægleren, som sender det videre til sælger.

En sidste chance for at fortryde
Dansk lovgivning siger, at du har lov at fortryde handlen, også selvom du har underskrevet købsaftalen. Fortrydelsesretten løber seks hverdage, efter at sælger har sat sin underskrift på aftalen.
Hvis du benytter dig af fortrydelsesretten, skal du betale kompensation til sælger – 1 % af den aftalte købspris.

LOVEN GIVER DIG RET TIL AT FORTRYDE BOLIGKØBET
Læs mere Luk

Forsikret nu – og i fremtiden

Man hører jævnligt om nye boligejere, som efter afsluttet handel opdager større og dyre problemer med boligen. For at undgå at stå i den situation, kan du med fordel sætte dig ind i, hvilke forsikringer der er nødvendige.

Læs mere og se hvilke forsikringer Estate anbefaler dig.

koeb-insurance-min
Ejerskifteforsikring
En ejerskifteforsikring sikrer dig mod at skulle betale for skjulte skader ved huset, som er sket forud for handlen, og som ikke er beskrevet i tilstands- og elrapporten.
Det er sælger, der tilbyder dig en ejerskifteforsikring, og takker du ja, deler I forsikringspræmien. Estate anbefaler dig at tage imod tilbuddet, fordi du ellers selv skal betale for at udbedre eventuelle skjulte fejl og mangler.
Hvis sælger tilbyder en ejerskifteforsikring, fraskriver sælger sig ansvaret for de skjulte fejl og mangler, hvorfor det er vigtigt, at du som køber har en ejerskifteforsikring.

Du kan forlange, at sælger tilbyder en ejerskifteforsikring. Og du kan vælge et andet selskab end det, som sælger tilbyder. Hvis dit forslag er dyrere, skal sælger fortsat kun betale det beløb, der svarer til halvdelen af det oprindelige tilbud.

Hus- og indboforsikring
De fleste boligejere har en hus- og indboforsikring. Modsat brandforsikringen er denne frivillig. Du bør forsikre dit nye hjem, inden du flytter ind.
Det kan være en fordel for dig at købe din hus- og indboforsikring i det samme selskab, som ejerskifteforsikringen er tegnet. Undersøg muligheder og priser, allerede når sælger tilbyder ejerskifteforsikringen.

FÅ STYR PÅ FORSIKRINGERNE AF DIN NYE BOLIG, INDEN DU FLYTTER IND
Læs mere Luk
Find din lokale Estate Mægler

Tillykke – du er blevet boligejer

Nu er der kun papirarbejde tilbage. Inden du flytter ind i dit nye hjem, skal pengene overføres fra dig til sælger, og de offentlige registre skal notere, at det nu er dig, der ejer boligen. 

Praktikken foregår i fire trin. 

koeb-overtagelse-min

1.
Når både du og sælger har skrevet under på købsaftalen, deponerer du den aftalte udbetaling hos ejendomsmægleren og stiller samtidig garanti for, at du kan betale resten. Du kan også deponere det øvrige beløb op til kontantprisen i en bank.

3.
Det er en særlig dag at få nøglen og låse sig ind i sit nye hjem. På denne overtagelsesdag mødes du med ejendomsmægler og sælger for at kigge boligen igennem sammen en sidste gang og aflæse målere til refusionsopgørelsen.

2.
Tinglysning af handlen sker digitalt. Når tinglysningen er på plads, blive dine deponerede penge udbetalt til sælger.4.
Til allersidst skal enten din eller sælgers rådgiver lave en refusionsopgørelse. En sådan opgørelse trækker en streg i sandet på overtagelsesdagen, så udgifter til ejendomsskat, energiforbrug, renovation etc. bliver fordelt korrekt mellem jer.
Læs mere Luk
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.